Väckelsemöte

I kväll ska jag tala i ett väckelsemöte, vilket jag är glad för, det får jag inte göra varje dag, precis!

Medan jag har funderat på vad det ska bli till har jag kommit att minnas en olycklig pastor, som just hade talat i ett väckelsemöte. Tillfället i fråga hade åtminstone blivit ett uppvaknande för honom personligen, och det var väl i och för sig inte så illa!

”Mitt i mötet insåg jag att jag stod och talade precis som jag skulle tala till färdigt troende”, sade han. ”Och sen insåg jag att jag egentligen inte har en aning om hur man ska tala till icketroende!”

 

Han hade fastnat i den vanliga pastors- och predikantfällan. De allra flesta möten och gudstjänster idag riktar sig i praktiken till de redan troende, de som är vana vid både jargong och mötesstil, de som kan åtminstone de vanligaste bibliska berättelserna, och kan hänga med i en framställning som tar avstamp i sånt som alla närvarande förutsätts redan känna till.

Detta leder då lätt till att de – vi – som står för förkunnelsen blir vana vid att bygga upp våra budskap utifrån de förutsättningarna.

Sen, när vi ska tala till människor som inte har några förkunskaper i kristen tro och lära, då fungerar inte vårt invanda koncept längre. I de flesta fall tycks det då gå så att vi fortsätter som vi är vana ändå, och det vi säger går en halvmeter över huvudet på de icke insatta.

Då hjälper det inte fast mötet är annonserat som väckelsemöte, och är tänkt att vara evangeliserande. I praktiken har vi några troende som predikar och sjunger och vittnar för andra troende, precis som annars.

 

Det här är alltså vad jag utgår från idag, när jag förbereder mig. I och för sig vet jag ju vad jag vill säga, jag vill berätta om Jesus och frälsningen, men nu gäller det att göra det på ett sätt som är begripligt för människor som inte har några som helst förkunskaper!

Och det innebär att min vanliga predikostil inte fungerar så bra i kväll – ja, stilen kanske fungerar helt bra, men inte innehållet! Jag har nog fastnat i predikantfällan jag också, och byggt upp mina tal utifrån tron att åhörarna redan känner till en hel del om vad som står i Bibeln…

Det är nyttigt med litet uppvaknande då och då, också för den redan frälste, visst? :)

 

Taggar:
Publicerad i Svenska blogginlägg