Överheten och svärdet

För ett tag sedan satt jag och lyssnade på radion i bilen, och fick höra att en antal polistjänster måste dras in, för budgetpengarna räcker inte.
10 miljoner fattades. Ansvarig minister blev intervjuad. ”På längre sikt ska ändå de här tjänsterna bort, det ingår i statens sparprogram”, fick vi veta.

Nästa dag läste jag följande rubrik i dagstidningen: ”Våldet ökar kraftigt”. I texten upplystes jag om att Vasapolisens statistik för 2007 visar en kraftig ökning av våldsbrott och rattfylleri.

 

I samma veva basunerade samma tidning ut nyheten att Vasa och Korsholm satsar 24 miljoner på elektrifieringen av järnvägen mellan Vasa och Seinäjoki.

I en situation där brottsligheten ökar kraftigt finns alltså inte tio miljoner till att betala polisernas löner, men nog tjugofyra miljoner till att sätta upp elledningar längs en järnväg, där dieselloken redan gör det jobb som ska göras?

Axel Oxenstierna lär i ett brev till sin son ha uttalat sig så här: ”Ack min son, om du visste med huru litet vett världen styres.”

Vissa saker förändras inte med tiden…

Vad är agendan bakom sådant här?

Varför kastar överheten bort sitt svärd på det här sättet?

Har man räknat ut att det blir billigare att låta bovarna hållas än att satsa resurser på att bura in dem, ställa dem inför rätta, bygga fängelser och anställa personal, eller vad är det frågan om?

 

Detta är i så fall en vettlös beräkning.

Om vi ska ha någon slags grundläggande trygghet i samhället måste överheten både behålla sitt svärd och vara beredd att använda det.

Annars kan vi i värsta fall emotse en utveckling som går via privata vaktbolag till medborgargarden!

Trygghetsbehovet är nämligen ett av de mest grundläggande behov vi har, liksom självbevarelsedriften är en av de mest grundläggande instinkterna.

Guds Ord, Rom 13:1-6, ger klart besked om vad som är den världsliga överhetens gudagivna uppgift.

Finlands överhet verkar ha tappat bort detta.

Be för överheten!

(Den här texten skrevs ursprungligen för typ femton år sedan, men den har inte precis tappat något i aktualitet…)

Taggar:
Publicerad i Svenska blogginlägg